Hodász

Karácsonyi hagyományok Hodászon és Kékcsén

51. adás:
ITT megtekinthető.

A Szeretet pohara soha ki nem fogy

A hodászi görögkatolikus óvodát három évvel ezelőtt Szent Mihály arkangyal és az összes mennyei erők emlékére szentelték fel. Ezen alkalomból november 6-án szent liturgián vettünk részt, majd az óvodában volt egy rövid kis ünnepség, melyet megtisztelt jelenlétével Langerné Victor Katalin az EMMI Társadalmi Felzárkózásért Felelős Államtitkárságának helyettes államtitkára is.

„Ti nem az Egyház peremét képviselitek most, hanem éppen a központját alkotjátok, az Egyház szívében vagytok.”

Sója Miklós

VI. Pál volt az első, aki különös figyelemmel kísérte a cigányokat és a poméziai zarándoklaton is részt vett velük 1965. szept. 26-án. A címnek idézett gondolata görögkatolikus egyházunk cigánypasztorációs munkájára, Sója Miklós parókus és a hodászi cigányság helyzetére is igaz. S nem véletlenül jutott eszembe ez az idézet a 2012. május 19-én Hodászon tartott ünnep kapcsán, ahol Sója Miklós születésének 100. évfordulójára emlékeztünk.

Felavatták Sója Miklós esperes hodászi emlékhelyét

Sója Miklós hodászi emlékhelye

Felavatták a cigányság felemelkedéséért munkálkodó Sója Miklós görögkatolikus pap tiszteletére emelt emlékhelyet az esperes születésének századik évfordulója alkalmából tartott ünnepségen a Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei Hodászon.

A hodászi magyar és roma hívek által emelt ikonoszlopot Kocsis Fülöp, a Hajdúdorogi Egyházmegye püspöke áldotta meg. Az ünnepség keretében a helyi cigány egyházközség kezdeményezésére utcát neveztek el Sója Miklósról.

A cigányok apostola volt

Cigány görögkatolikus hívek az 1950-es években Hodászon

Sója Miklós öröksége Hodászon

Hodász cigány templomának falán március 22-étől márványtábla emlékeztet Sója Miklós (1912-1996) görög katolikus papra, aki 1941-ben kezdte meg pasztorációs munkáját a Szabolcs- Szatmár-Bereg megyei községben.

Sója Miklós életéről

Sója Miklós a hodászi cigány gyerekekkel

Sója Miklós, görögkatolikus pap (Timár, 1912. május 18. – Nyíregyháza, 1996. augusztus 19.)

Édesapja gazdálkodó, édesanyja háztartásbeli, öt gyermekük született. Sója Miklós édesanyja mélyen vallásos volt, nagy hatást gyakorolt rá, ezért választotta a papi pályát. Az elemi iskola négy osztályát Timárban végezte, majd Nagykállóba került gimnáziumba, ahol akkor Ady Lajos volt az igazgató. Az iskola legjobb tanulója volt, már ott tanult latinul és görögül.

Hodászon át visz az út Európába

„Azért okozott valamiféle elégtételt, amikor egy balliberális miniszter a nálunk tett látogatása után azt mondta nekem, hogy az Európába vezető út nem Strasbourgon, hanem Hodászon keresztül visz” – idézte fel évekkel ezelőtti élményét egy kö-zelmúltbeli konferencián a Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei, Nyíregyházától mintegy negyven kilométerre található kistelepülés papja.

Sója Miklós öröksége Hodászon

A szerző kutatását Európa legelső cigánypasztorációs kezdeményezése vezetőjének szentelte. Bemutatja születésének pillanatától kezdve, amikor Sója Miklós először ki ment az ún. "kolerásba", és megdöbbenve a látottaktól az egyház missziós lelkületével kezdte meg lelkipásztori munkáját, amelynek a nyelvi, humanitárius, kultúra építő alkotóelemei legalább annyira jelentősek. Sója Miklós nem is sejtette, hogy a XX. századi cigánypasztorációs fordulat egyik első képviselője lett Európában, amely új fejezetet nyitott a cigányság és a katolikus egyház kapcsolatában.

Subscribe to RSS - Hodász