Sikeres a szociális földprogram Hajdúdorogon

A Hajdúdorogi Görögkatolikus Egyházközség sikeresen pályázott az EMMI Szociális és Agrárgazdálkodási programok Kertkultúra és kisállattartás komponensére és 30 hátrányos helyzetű roma családnál valósítja meg a kiskert kultúra programot.
A családok kiválasztása a helyi parókus és a diakónus szakmai és eddigi tapasztalatai alapján történt, majd megkezdődtek a pályázat ismertetését szolgáló beszélgetések, a szerződés kötések. Ezt követően több beszélgetés és előadás is szerveződött a mezőgazdaság ismeretek elsajátítására. A téli időszakban is felkészítés, közös beszélgetés zajlott. Ezt követték a tavaszi földmunkák, a vetőmagok vásárlása és kiosztása, majd folyamatos mentorálás, a kertgondozás monitorozása, szükség esetén tanácsadás.Sok család számára az öntözés jelentett gondot, de sikerült a problémát megoldani. Az idő előre haladtával a növényvédő szerek használatára is sor került , melyet folyamat segítés előzött meg áprilisban. Az agrár szaktanácsadás, a folyamatsegítés a parókus - Dalanics Zoltán és Budai János diakónus együttes jelenléte kellett ahhoz, hogy a program sikeres legyen.A programhoz fűzött eredmények teljesültek, a programra az idő múlásával egyre nagyobb igény jelentkezett. A gyermekekben is kialakult a felelősség és kötelességtudat a növények gondozása közben.
Célunk az önellátásra nevelés megvalósulni látszik ezen családok esetében, elsajátították a kiskert művelés alapjait,követendő példaként állnak a többiek előtt.
A programban aktívan szerepet vállalt a Szent Miklós Görögkatolikus Roma Szakkollégium is. A hallgatók rövid tanulmányban foglalták össze a tapasztaltakat és bátorították a résztvevőket a folytatásra.

A program a SZOC-ALT-KKA-2-0208 pályázat keretében valósul meg az EMMI és az NRSZH támogatásával.

Rózsahegyiné Juhász Éva