Közösségi házak megáldása Hodászon és Kántorjánosiban

A Hagyományok Háza és Tudás Háza Húsvétkedden megáldott és átadott épületeiben számos különféle közösségépítő program fog megvalósulni a következő években Hodászon és Kántorjánosiban is.

A Húsvétkedden megáldott két intézmény a „Kultúra, ami összeköt” című, európai uniós és állami forrásból megvalósuló pályázat keretében épült fel a máriapócsi Nemzetiségek Háza és a tuzséri Művészetek Háza már korábban átadott épületeivel együtt.

A meghívott vendégek nagy létszámban gyűltek össze a kedd délután megtartott ünnepségen. A községek lakosai mellett számos parókus, a helyi önkormányzatok képviselői, a máriapócsi és a tuzséri közösségi házak munkatársai is megtisztelték jelenlétükkel a rendezvényt. A szertartásokat a Görögkatolikus Metropólia három hierarchája, Kocsis Fülöp érsek-metropolita, Orosz Atanáz miskolci megyéspüspök és Szocska A. Ábel a Nyíregyházi Egyházmegye apostoli kormányzója együtt végezte. A magyar kormányt Langerné Victor Katalin az Emberi Erőforrások Minisztériuma Társadalmi Felzárkóztatásért Felelős Helyettes Államtitkárságának helyettes államtitkára képviselte, aki mindkét helyszínen köszöntötte az egybegyűlt ünneplőket és örömét fejezte ki a sikeresen megvalósult pályázat kapcsán. Beszédet mondott még Lakatos Sándor hodászi cigányvajda is.

A Feltámadás után két nappal mindkét helyszínen vendéglátással és vidám, ünnepi műsorral készültek a helyiek. Felléptek a helyi óvodások, valamint autentikus cigánytáncokat és cigányzenét is láthattak és hallhattak a résztvevők.

forrás: Nyíregyházi Egyházmegye