Koliba a szakkoliban

A koliba Szent Tivadar nagyvértanú nevéhez fűződik. A pogány Julianosz császár nagyböjt első hetében elrendelte, hogy áldozati állatok vérével hintsék meg a piacon eladott összes terméket, ezzel a tisztaságra törekvő, böjtölő keresztényeket is beszennyezve. Azonban az Úr gondviselése által megjelent a város püspökének, Eudoxiosznak Szent Tivadar, aki elrendelte, hogy a beszennyezett ételek helyett kolibát, azaz főtt gabonát egyenek a keresztények, így megmentve őket a tisztátalanságtól. Erről az ősi eseményről emlékeztünk meg mi is frissen létrejött kollégiumunkban.
A koliba készítésébe a megszokott módon mindenki bekapcsolódott. Voltak, akik megvásárolták a hozzávalókat, mások a gyümölcs és dió darabolásában vettek részt. A főszakács most Nagy Mária Natália volt, aki már két nappal korábban gondoskodott a búza beáztatásáról. Péntek délután a félév indító tennivalók hosszas tárgyalása és a koliba elkészítése után elindultunk az Attila téri templomba az előre megszentelt áldozatok liturgiájára, hogy megáldassuk az elkészített ételt. A tartalmas, különleges szertartás után autóval, tömegközlekedéssel vagy éppen gyalog indultunk vissza, és a hagyományt megőrizve kicsit fáradtan, de közösen fogyasztottunk a megszentelt kolibából a koliban. Munkánk meghozta gyümölcsét, annak ellenére, hogy sokan először kóstolták, mindenki megbecsüléssel és jóízzel evett belőle.
Remélem, hogy ezt a szép hagyományt továbbra is megőrizzük, és bízom benne, hogy még sok hasonló élményben lesz együtt részünk!
Polyák Makrina