GYERE KÖZELEBB! ROMA INTEGRÁCIÓS NAP NYÍREGYHÁZÁN

A „Gyere közelebb!” című egynapos komplex rendezvény célja, hogy a Nyíregyházán és vonzáskörzetében élő roma és nem roma közösség tagjait – kiemelten a 12-18 év közötti gyerekeket, fiatalokat - közös kulturális és játékos programok megvalósításán keresztül közelebb hozza egymáshoz, a romákkal szembeni negatív diszkrimináció és előítéletek csökkentése érdekében.

Flashmobbal kezdődött a Kossuth téren a nap, mely a Szikes zenekarral és a Ham-ko Hammal folytatódott a VMK előtti területen. A Gyere közelebb és játssz velünk! mottó jegyében a közös alkotásé és játéké volt a főszerep a hátrányos helyzetű gyerekekkel foglalkozó (civil) szervezetek játékos érzékenyítő, antidiszkriminációs programjain. A résztvevők közös táncházának véget vetett ugyan a vihar, de a különböző szervezetek sátrai alatt meghúzódók, még a vihar alatt is jót beszélgethettek, még közelebb jutva egymáshoz ez által a szó fizikai értelmében is.

Részt vettek az integrációs napon a Sója Miklós Görögkatolikus Általános iskola képviselői is: tanárok és diákok együtt kínálgatták a saját készítésű portékáikat. A sójásokat meglátogatta a rendezvényen Ábel kormányzó atya is. A rendezvény este hattól folytatódott a Móricz kertben, ahol sikeres roma származású fiatalokkal beszélgettek, majd Somnakaj címmel dalokat láthattak egy cigány musicalből, s végül a Parno Grast koncertjével fejeződött be.

Nyíregyházi Egyházmegye