"Téged jöttünk köszönteni…..” cigánybúcsú és fesztivál Máriapócson

Az esős időjárás sem riasztotta el azt közel kétezer embert, akik szeptember 20-án vasárnap részt vettek a cigánybúcsún.

Hagyományainkhoz hűen a szertartás magyar és cigány nyelven folyt Orosz Atanáz püspök vezetésével. Kissé rizikósan, de bevállaltuk, hogy a tábori oltárnál legyen a szertartás, hiszen ekkora létszámot nem lehet a templomba bevinni. S az égiek kegyesek volt hozzánk, a liturgia utolsó perceiben eredt el csupán újból az eső. Nagy örömünkre szolgált, hogy a szertartáson jelen volt a cigánybúcsút 73 évvel ezelőtt elindító hodászi parókus, Sója Miklós fia Sója Szabolcs és felesége is.

A délutáni program az elmúlt évhez hasonlóan az egyházközségek műsorával folytatódott.

Színpadra léptek a hodászi táncosok és zenészek, a szolnoki Szent Tamás Görögkatolikus Általános Iskola diákjai. A hajdúdorogi egyházközség cigánygyermekei színdarabot adtak elő, nagy sikert aratott a felsőregmeciek műsora is. A nap zárásaként pedig a Romengo együttes lépett a színpadra, s varázsoltak fergeteges hangulatot.

A programokkal párhuzamosan a TKKI Nyíregyházi Igazgatóságának dolgozói egyrészt a gyermekekkel foglalkoztak, másrészt a felnőtteknek tartottak beszámolót képzéseikről, az általuk kínált szolgáltatásokról. A tuzsériak asztalánál háztartási hulladék újrahasznosításával születtek kreatív remekművek. A huszár-telepi óvónők segítségével gipszet lehetett festeni, míg a debreceni Szent Miklós Görögkatolikus Roma Szakkollégium diákjai csillámtetoválás készítésében jeleskedtek.

A rendezvényt támogatta a Magyar Katolikus Püspöki Kar Cigánypasztorációs Bizottsága, a Hierotheosz Egyesület valamit a TIOP 1.2.6. -14/1-2014 -0007 Kultúra - ami összeköt” pályázat.

Juhász Éva