Fesztivál a város közepén

Az idén 100 éves Hajdúdorogi Egyházmegye jubileumi programjaként 2012. augusztus 17-én délután Görkapocs néven görögkatolikus fesztivált rendeztek Nyíregyházán.

Az esemény összekapcsolódott az évente Máriapócsra szervezett Ifjúsági Gyalogos Zarándoklattal, mely ebben az esztendőben ünnepli 10 éves évfordulóját.

Az egyházmegye célja a rendezvénnyel, hogy nyisson a város és az emberek felé, megismertesse velük hagyományát és értékeit, valamint az, hogy az egyház hogyan és miként képes a XXI. században együtt élni, együtt tevékenykedni és együtt haladni a kor emberével, kultúrájával, eszközeivel. A fesztiválon belül interaktív sátrakban bemutatkoztak a görögkatolikus egyház oktatási és szociális intézményei, közösségei. A nagyszínpadon felléptek a görögkatolikusság sokszínűségét példázó kórusok, táncosok, valamint a keresztény értékeket a modern világban felvállaló és azokat hirdető előadók.

Az egyik ilyen előadó volt Mészáros Árpád Zsolt, akinek műsorát a Sója Miklós Általános Iskola gyerekeinek tánca előzte meg nagy sikert aratva. Azokat a szervezeteket, intézményeket, önkéntes segítőket, akik a hátrányos helyzetűek, a leszakadó társadalmi rétegek felemelkedésen dolgoznak a „Kultúra, ami összeköt” sátorban találhattuk meg.

Nagy örömünkre szolgált, hogy a sátorban megjelent intézmények, egyházközségek munkáját őszinte és nyitott szívű érdeklődés fogadta.

A Sója Miklós Görögkatolikus Általános Iskola diákjainak külön élmény volt a fesztivál. A nyári szünet után végre ismét együtt lehettek, és a fellépés után a közös játéké, az együtt ünneplésé volt a főszerep.

Köszönet a szervezőknek az ötletért és a kivitelezésért! Jövőre is jövünk, mert összetartozunk!

Juhász Éva

Címkék: 
2012. augusztus 17 (péntek)